Proiectul Erasmus Dialogic Minds:
Transferul Adunărilor Literare Dialogice către sănătatea mintală în toată Europa
(2020-1-ES01-KA204-083054)

Încurajăm incluziunea socială
a utilizatorilor adulți de
sănătate mintală

Proiectul Dialogic Minds este un proiect Erasmus + care are ca principală prioritate încurajarea incluziunii sociale a utilizatorilor de sănătate mintală adulți prin implementarea unei acțiuni educaționale de succes: Adunări Literare Dialogice (ALD).

Studiile au arătat că există o corelație între bolile mintale și excluziunea socială: cartierele cu statut socioeconomic scăzut au o prevalență mai mare a schizofreniei și a altor psihoze decât alte cartiere din apropiere cu niveluri socioeconomice mai ridicate (Tizón și colab., 2009). Pe lângă faptul că este importantă pentru indivizi, o bună sănătate mintală este importantă pentru societate, deoarece problemele de sănătate mintală au impact asupra performanțelor economice și pot crea, de asemenea, o povară pentru sistemele educaționale și de justiție.

Acțiunea constă în citirea și reflectarea asupra operelor literaturii clasice, universale și în stabilirea unui dialog egalitar în jurul ei, promovând valori precum egalitatea, respectul reciproc și solidaritatea.

S-a dovedit că obțin o îmbunătățire a învățării instrumentale, în timp ce promovează solidaritatea și gândirea critică în rândul cursanților. Prin îmbunătățirea și extinderea ofertei de oportunități de învățare de înaltă calitate adaptate nevoilor adulților cu calificare scăzută sau cu calificare scăzută, aceasta va avea un impact pozitiv nu numai asupra abilităților de alfabetizare și a competențelor cheie ale participanților; le va permite, de asemenea, să reflecteze critic asupra traiectoriei lor de viață și a așteptărilor viitoare.

Image

ADUNĂRI LITERARE DIALOGICE (ALD)

Obiectivele proiectului

Conceptul de sănătate mintală a progresat în ultimele decenii. În prezent, potrivit OMS, o bună sănătate mintală este legată de bunăstarea mentală și psihologică. În ultimii ani, perspective diverse precum educația s-au încorporat acestui concept. De fapt, Planul de acțiune pentru sănătatea mintală (MHAP) 2013 – 2020 menționează importanța oferirii „unui serviciu de sănătate mintală și de îngrijire socială cuprinzător, integrat și receptiv în medii comunitare” și necesitatea bazării strategiilor și intervențiilor pe dovezi științifice.

Impactul asupra abilităților instrumentale educaționale este evident, precum și îmbunătățirea așteptărilor viitoare ale participanților și contribuția la incluziunea lor socială și la o participare mai activă în societate. Aceste rezultate extraordinare în rândul participanților la Barcelona au arătat o oportunitate de a transfera această activitate și beneficiile acesteia către alte organizații din Europa.

Incluziune socială

Obiectivul general este incluziunea socială a utilizatorilor adulți ai centrelor de sănătate mintală. Obiectivul principal al acestui MOOC este de a instrui profesioniști și voluntari pentru a putea realiza DLG-uri în sănătatea mintală. Participarea la DLG-uri, la procesul participativ și implicarea în NCC vor avea un impact direct asupra incluziunii sociale a participanților și
a cetățeniei
active.

Îmbunătăţire

Ne propunem să îmbunătățim abilitățile și competențele de bază, precum și bunăstarea centrelor de sănătate mintală. Se va realiza în principal cu DLG-urile din O1.

Asistenții medicali, personalul și voluntarii din Barcelona care o implementează în prezent au raportat participanților că au abilități mai bune de concentrare, mai mult control auto, încredere în sine sporită și auto-așteptare, mai mult respect și relații interpersonale mai bune.

Instrument de asistență

Oferim un instrument pentru a sprijini procesul de avansare a sănătății mintale și pentru a promova accesul și tranziția la activități educaționale ulterioare. Se va realiza în principal cu activitățile O1 și O2.
Cursul MOOC va fi un instrument de formare a educației adulților și a profesioniștilor în sănătate mintală din alte organizații, creșterea numărului de profesioniști calificați capabili să implementeze activitatea.

Evaluare

Vrem să evaluăm impactul DLG-urilor asupra participanților, obținând dovezi care să încurajeze alte centre să desfășoare acțiunea. Acesta va fi atins datorită studiilor de caz și articolului
științific.

Instruire

Vom instrui profesioniști și voluntari să acționeze ca moderatori ai DLG-urilor cu utilizatorii de sănătate mintală. Se va realiza în principal cu O” și cu activitatea de instruire pentru personalul organizațiilor partenere.

Conștientizare

Proiectul nostru va sensibiliza factorii de decizie politică și părțile interesate cu privire la importanța includerii SEA, cum ar fi DLG-urile, pentru a sprijini procesul de sănătate mintală și pentru a promova incluziunea socială.

Rezultatele proiectului

Dialogic Minds Studii de caz și articol științific

Vom elabora 4 studii de caz, unul pentru fiecare țară parteneră care implementează ALD-uri și un articol științific bazat pe Acțiunea Educațională de Succes: Adunări Literare Dialogice cercetate de Proiectul INCLUDE-ED și bazat pe experiența de succes a Agora care implementează ALD-uri în centre de îngrijire a sănătății mintale și un centru de asistență medicală primară din Barcelona.

În septembrie Agora va prezenta C1 Learning cu o activitate de instruire și predare. La această activitate vor participa 4 participanți locali și 6 participanți internaționali; un membru al personalului din organizațiile partenere și un voluntar sau utilizator de sănătate mintală (atunci când este posibil, dacă nu, vor participa 2 membri ai personalului.

Scopul principal al acestei activități este de a instrui membrii personalului și voluntari pentru ca aceștia să poată implementa ALD-urile în O1. Activitatea se va desfășura în mediul virtual din cauza Pandemiei COVID.

În plus, Agora împreună cu Drawing to health și cu colaborarea tuturor partenerilor vor prezenta articolul științific. Acest articol va fi realizat cu o metodologie comunicativă.

Dialogic Minds
Curs MOOC (curs online deschis)

Scopul principal al acestui MOOC (Massive Online Open Course) este de a instrui profesioniști și voluntari pentru a putea realiza ALD-uri în sănătatea mintală.

Acest curs online va dura între 15 și 20 de ore și va fi deschis timp de o lună și trebuie să ajungă la cel puțin 10 persoane din fiecare țară.

Grupul țintă al acestui curs MOOC sunt profesioniști și voluntari în educația adulților și sănătate mintală, precum și alte părți interesate care sunt interesate să implementeze ALD-uri în sănătatea mintală.

Cursul va fi împărțit în diferite părți; teoretic (metodologie), un ghid al modului de implementare a ALD în serviciile de sănătate mintală, un rezumat cu impactul ALD la participanții cu probleme de sănătate mintală, evaluare și pentru închidere fiecare participant va trebui să facă un proiect final cursul va fi foarte interactiv (cu activități și un chestionar), scopul este de a atrage atenția cursantului.

Cele mai recente știri